Hur man läser odds: En nybörjarguide

Om du är ny inom sportsbetting kan det vara förvirrande och skrämmande att läsa odds. Oddsen är grunden för alla sportspel, och att förstå dem är avgörande för att kunna göra välgrundade spel. I den här artikeln går vi igenom grunderna för odds och ger tips om hur du läser dem som ett proffs.

Vad är odds??

I grund och botten representerar odds sannolikheten för att en händelse inträffar. Inom sportsbetting används odds för att bestämma den potentiella utbetalningen för ett framgångsrikt spel. Odds visas vanligtvis i ett av tre format: Amerikanska, decimala eller fraktionella.

Amerikanska odds

Amerikanska odds är också kända som moneyline-odds. De visas vanligtvis med ett plus- eller minustecken framför ett tal. Odds med ett minustecken anger hur mycket pengar du behöver satsa för att vinna 100 USD, medan odds med ett plustecken anger hur mycket pengar du kommer att vinna om du satsar 100 USD.

Amerikanska oddsUtbetalning på en insats på 100Implicit sannolikhet
-110$90.9152.38%
+120$12045.45%
-220$45.4568.75%
+200$20033.33%

Om oddsen t.ex. är -150 måste du satsa 150 USD för att vinna 100 USD. Om oddsen är +150 kommer du att vinna 150 USD om du satsar 100 USD.

Decimala odds

Decimalodds är populära i Europa och Australien. De visas som ett tal med två decimaler. För att bestämma din potentiella utbetalning multiplicerar du helt enkelt din insats med decimaloddset.

DecimaloddsUtbetalning på en insats på 100Implicit sannolikhet
1.91$19152.36%
2.25$22544.44%
1.45$14568.97%
3.00$30033.33%

Om oddsen till exempel är 2.50 och du satsar 100 $, din potentiella utbetalning skulle vara 250.

Fraktionerade odds

Fraktionerade odds används ofta i Storbritannien och Irland. De visas som bråk, där det första talet representerar den potentiella utbetalningen och det andra talet representerar det belopp du behöver satsa LeoVegas.

Fraktionerade oddsUtbetalning på en insats på 100Implicit sannolikhet
2/1$20033.33%
5/2$25028.57%
4/9$44.4469.23%
1/5$2083.33%

Om oddsen till exempel är 5/1, vinner du 5 USD för varje satsad 1 USD.

Hur man läser odds

Nu när du förstår de olika typerna av odds, låt oss dyka in i hur man läser dem. Det viktiga är att förstå vad oddsen säger om sannolikheten för att en händelse ska inträffa.

Sannolikhet

Det första steget är att bestämma den implicita sannolikheten för oddsen. För att göra detta måste du konvertera oddsen till en procentsats. Så här gör du det:

 • Amerikanska odds: För att konvertera amerikanska odds till sannolikhet måste du använda följande formler:
  • Negativa odds: Sannolikhet = (Odds / (Odds + 100)) x 100
  • Positiva odds: Sannolikhet = (100 / (Odds + 100)) x 100

  Till exempel, om oddsen är -150, är sannolikheten för att vinna (150 / (150 + 100)) x 100 = 60%. Om oddsen är +150 är sannolikheten att vinna (100 / (150 + 100)) x 100 = 40%.

 • Decimalodds: För att omvandla decimalodds till sannolikhet, dividerar du helt enkelt 1 med oddsen och multiplicerar med 100. Till exempel, om oddsen är 2.50, sannolikheten för att vinna är 1 / 2.50 x 100 = 40%.
 • Fraktionerade odds: För att konvertera fraktionerade odds till sannolikhet måste du använda följande formel:
  • Sannolikhet = (Andra numret / (Första numret + Andra numret)) x 100

  Till exempel, om oddsen är Oddsen är 5/1, sannolikheten att vinna är (1 / (5 + 1)) x 100 = 16.67%.

Utbetalning

När du har fastställt den implicita sannolikheten för oddsen kan du sedan beräkna den potentiella utbetalningen. För att göra detta måste du multiplicera din insats med oddsen och subtrahera din insats. Så här gör du:

 • Amerikanska odds: För att beräkna den potentiella utbetalningen för amerikanska odds måste du använda följande formler:
  • Negativa odds: Utbetalning = (Insats / Odds) x 100
  • Positiva odds: Utbetalning = (Odds / 100) x Insats

  Om du t.ex. satsar 150 USD på oddset -150 blir din potentiella utbetalning (150 / 150) x 100 = 100 USD. Om du satsar 100 $ på odds på +150, skulle din potentiella utbetalning vara (150 / 100) x $100 = $150.

 • Decimalodds: För att beräkna den potentiella utbetalningen för decimalodds multiplicerar du helt enkelt din insats med oddsen. Om du till exempel satsar 100 USD på oddset 2.50, din potentiella utbetalning skulle vara 100 $ x 2.50 = $250.
 • Fraktionella odds: För att beräkna den potentiella utbetalningen för fraktionella odds måste du använda följande formel:
  • Utbetalning = (Första siffran / Andra siffran) x insats

  Om du t.ex. satsar 10 USD på oddset 5/1 blir din potentiella utbetalning (5 / 1) x 10 USD = 50 USD.

Tips för att läsa odds

 • Förstå de olika typerna av odds och hur man omvandlar dem.
 • Fastställ den implicita sannolikheten för oddsen innan du placerar ett spel.
 • Leta efter de bästa oddsen för att maximera din potentiella utbetalning.
 • Fokusera inte bara på oddsen - ta hänsyn till andra faktorer som skador, väder och lagets form.
 • Hantera din bankrulle noggrant och satsa aldrig mer än du kan ha råd att förlora.
Emanuel Nyström
Emanuel Nyströmverified

Att läsa odds kan verka överväldigande i början, men med lite övning kommer du att bli ett proffs på nolltid. Att förstå de olika typerna av odds och hur man omvandlar dem är avgörande för att kunna göra välgrundade satsningar. Kom ihåg att alltid ta hänsyn till andra faktorer utöver oddsen och att hantera din bankrulle noggrant. Lycka till med bettingen!

VANLIGA FRÅGOR

F: Vad är odds??

S: Odds representerar sannolikheten för att en händelse inträffar och används inom sportsbetting för att bestämma den potentiella utbetalningen för ett framgångsrikt spel.

F: Vilka är de olika typerna av odds??

A: De tre vanligaste typerna av odds är amerikanska (moneyline), decimala och fraktionella.

F: Hur fungerar amerikanska odds??

A: Amerikanska odds visas vanligtvis med ett plus- eller minustecken framför ett tal. Odds med ett minustecken anger hur mycket pengar du behöver satsa för att vinna 100 USD, medan odds med ett plustecken anger hur mycket pengar du vinner om du satsar 100 USD.

Fråga: Hur fungerar decimalodds??

S: Decimalodds visas som ett tal med två decimaler. För att bestämma din potentiella utbetalning multiplicerar du helt enkelt din insats med decimaloddset.

F: Hur fungerar fraktionerade odds??

S: Fraktionella odds används ofta i Storbritannien och Irland. De visas som en bråkdel, där det första talet representerar den potentiella utbetalningen och det andra talet representerar det belopp du behöver satsa.

F: Hur omvandlar jag odds till sannolikhet?

S: Metoden för att omvandla odds till sannolikhet varierar beroende på typen av odds. För amerikanska odds måste du använda olika formler för negativa och positiva odds. För decimalodds delar du helt enkelt 1 med oddsen och multiplicera med 100. För fraktionerade odds använder du en specifik formel.

F: Hur beräknar jag min potentiella utbetalning??

S: Metoden för att beräkna din potentiella utbetalning varierar också beroende på typ av odds. För amerikanska odds använder du olika formler för negativa och positiva odds. För decimalodds multiplicerar du helt enkelt din insats med oddset. För fraktionerade odds använder du en specifik formel.

F: Vad ska jag tänka på när jag läser odds??

S: Förutom själva oddsen bör du också ta hänsyn till andra faktorer som skador, väder och lagets form.

F: Hur kan jag maximera min potentiella utbetalning?

A: Leta runt efter de bästa oddsen och hantera din bankrulle noggrant kan hjälpa dig maximera din potentiella utbetalning.

F: Hur blir jag bättre på att läsa odds??

S: Med övning och erfarenhet kommer du att bli mer bekväm med att läsa odds och göra välgrundade satsningar.

F: Är det möjligt att konsekvent vinna på sportsbetting??

A: Även om det är möjligt att tjäna pengar på sportsbetting är det viktigt att komma ihåg att det inte finns något garanterat sätt att vinna. Betting bör alltid ske på ett ansvarsfullt sätt och med ett långsiktigt perspektiv.

F: Kan jag använda odds för att förutsäga utgången av ett spel??

A: Även om odds kan ge en inblick i sannolikheten för att en händelse inträffar, bör de inte användas som den enda faktorn för att förutsäga resultatet av en match.

F: Vilka är några vanliga misstag att undvika när man läser odds?

A: Några vanliga misstag är att inte förstå de olika typerna av oddsen, att inte ta hänsyn till andra faktorer utöver oddsen, och satsa mer än du har råd att förlora.

F: Finns det några resurser som kan hjälpa mig att lära mig mer om att läsa odds??

S: Det finns många resurser tillgängliga online, inklusive artiklar, handledningar och forum, som kan hjälpa dig att förbättra din förståelse för odds och sportbetting i allmänhet.

F: Hur kan jag komma igång med sportspel??

S: Innan du börjar med sportsbetting är det viktigt att förstå grunderna att läsa odds och att utveckla en gedigen förståelse för de sporter och lag som du planerar att satsa på. Det är också viktigt att hantera din bankrulle noggrant och att satsa ansvarsfullt.